luni, 12 mai 2014

CRONICA UNUI JURĂMÂNT DE VASALITATE


    Cine și-a imaginat vreun moment că, odată cu băgarea la ”brutărie” a interlopilor din fotbalul românesc sau alegerea unor noi președinți în forurile diriguitoare ale acestui sport autohton, lucrurile pe gazon vor căpăta o nouă față, dreaptă și competitiv cinstită, dacă nu sunt patologic naivi, atunci cu siguranță s-au înșelat amarnic.
     Clanul ”becaliot” în fotbalul românesc s-a format și s-a consolidat într-un mediu extrem de propice, permisiv oricărei acțiuni veroase, în care, fără mofturi morale, cuvântul de ordine a fost ”averea” și nicidecum performanța. Cu tupeu maxim, prin mituire și escrocare au pus mâna, fără prea mari eforturi, pe echipa zisă ”fanion” a fotbalului românesc și, prin ea, au început uriașul carusel al ”impresariatului” și al jocurilor ”strategice”. Orice jucător cât de cât talentat, cu voia sau fără de voia lui, cum necum, ajunge, pe sume de cele mai mult ori neștiute, la Steaua. De aici, dacă chiar este unul valoros, se poate trage un ”tun” de milioane de euro pe piața fotbalului adevărat.

          Gigi contabilizaza pentru 2014 un venit de 40 mil. Euro         
 Clanul amintit e bine consolidat și organizat, prea adânc înfipt în sistem își are împărații, regii, baronii și conții săi. De sus și până jos, pe toate ramificațiile  acestei structuri, „jurămintele de credință” și „închinările” sunt respectate cu „onorabilitate” pentru că ele asigură un circuit unanim acceptat și fără sincope al resurselor financiare. Mai pe șleau, toate milioanele ajung la Steaua, adică la patronul ei și de aici știe jupânul cum să le dijmuiască!
   Băieți deștepți, ”machedonii” au atras și ceva ziariști în siajul lor și astfel au asigurat și compartimentul propagandistic care merge, în comunicare, pe un singur vector: Steaua e cea mai bună, la Steaua sunt cei mai buni fotbaliști! (oare?)
    Cei care s-au opus, chiar și fără de voie, sistemului ”și-au luat-o în barbă”. Vă mai aduceți aminte de cazul Unirea Urziceni? O echipă frumoasă aflată într-un antagonism perfect cu Steaua care, după ce i-a suflat titlul arogantei  pretendente, a fost desființată iar jucătorii, pe o pretinsă datorie între patroni, au ajuns la... Steaua. Dar de Craiova Maxima și de soarta fraților Costea? Unde e CFR-ul și ce i se pregătește Vasluiului?
    În acest peisaj am apărut noi Lupii! O mână de orășeni pur sânge care, romantici incurabili, atunci când nimeni nu mai credea, ne-am răzvrătit și ne-am readus clubul de suflet la viață. Petrolul a fost pe punctul de a fi desființat, nu cred că a uitat cineva scandalul cu fuziunea din Cartierul 9 mai, iar dacă a uitat să-și aducă aminte de duminicile din liga a II-a. Numai iubirea noastră i-a făcut pe ”baronii imobiliarelor” să dea înapoi, iar pe administratorii orașului să ne dea un nou stadion și de aici, cu o și mai mare iubire pentru Petrolul, echipa a fost împinsă tot mai sus.
         Victoria cu Swansea, victoria unei atitudini excepționale!      

    Am câștigat meciuri, am făcut egal ”cu snopul” și am și luat-o pe coajă zdravăn, dar de fiecare dată onorabil, într-o ecuație a sportivității și a neprevăzutului dată de balonul rotund. Cel mai mult iubesc la Petrolul spiritul său, jocul cinstit, fotbalul de dragul fotbalului, al respectului față de suporteri și de adversari. Nu sunt vorbe goale, amintiți-vă de jocul cu Swansea de la Ploiești, eram victime sigure și totuși, cu acest spirit de învingători, am spălat rușinea din tur, am jucat fotbal ca marii fotbaliști și am pecetluit o victorie nesperată, dar meritată și unanim apreciată!
    Ce s-a întâmplat în ultima etapă în fața Viitorului lui Gică Hagi, „regele”, este însă diametral opus acestui nobil spirit. E o murdărie la care s-au pretat ambele părți ce și-au arătat astfel, nonșalant și rușinos, goliciunea și, totodată, urâțenia fotbalului autohton. Un non combat care salvează investiția „regelui” dar care dezonorează întregul staff petrolist. Chiar dacă se disculpă, Răzvan și compania au mers la Chiajna (unde joacă Viitorul) să reînnoiască jurământul de vasalitate în fața „Clanului” și, mai mult decât atât, să-i pregătească un joc fără probleme, în etapa viitoare, „echipei fanion”.


            Între vasalitate și suveranitate există libertate ?                 
 Poate sunt mânios, poate sunt superficial, dar cum să-mi explic că în mijlocul unui reviriment, după cinci victorii succesive, toate la scor, în fața unor echipe mult mai bine plasate ca Viitorul, Tu Petrolul, faci figurație și ți-o iei cu 2 la 0 (putea fi și mai mult), dacă nu prin non combat?!
  Mai sunt două etape, vom rămâne pe trei, iar în meciul cu Steaua, poate doar de dragul suporterilor să se înregistreze o remiză (măcar ca faptele să mă contrazică!) Un sezon bun ar zice unii, dacă nu am știi cât de sus puteam să fim!
   Dar asta ne e sorta, jucăm în „ligalumitică”, nu în „barclays” unde Liverpool pierde titlul la mustață după un joc în care a condus cu 3 la 0 „palatul de cristal”, echipă de jumătatea clasamentului, pentru ca apoi, în ultimele 10 minute de joc, să fie egalată. Nu jucăm nici în BBVA unde „galacticii” au lăsat locul „colcinero”-șilor să lupte cu titlul pe masă, în ultima etapă, în fața „barsei”.
       Da, puteam fi sus, dar ierarhiile trebuiesc respectate și jurămintele de vasalitate onorate! Altfel...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu